zupa cebulowa
Artykuły,  Kuchnia - przepisy

Zupa błyskawiczna

Nasz odwieczny problem – co zrobić na obiad. Drugi odwieczny problem – kiedy znaleźć na to czas. Na dodatek ciężko dogodzić całej rodzinie, ponieważ zawsze komuś coś nie smakuje. Świetnym pomysłem na obiad oraz przeważnie 🙂 zdrowym jest zupa. Dziś przedstawię wam pięć pomysłów na dobrą zupkę. Dobrą i szybką w wykonaniu.

Zupa cebulowa

To taki rodzaj zupy cebulowej, który w sumie bardziej jest zupą marchewkową o smaku cebuli 🙂 .

Składniki:

0,5 kg marchewki

Kostki rosołowe

Pieprz i sól

Bułka lub chleb na grzanki

Masło do grzanek

Ewentualnie czosnek do grzanek

Do zupki można wsypać pokrojony cienko por lub szczypiorek oraz starty ser żółty.

Wykonanie:

Cebulę oraz marchew obieramy i kroimy (mogą być dość duże kawałki). Wszystko wrzucamy do większego garnka (5 litrowego), zalewamy wodą, dodajemy kostki rosołowe (dwie wołowe, dwie drobiowe), troszkę pieprzu i soli do smaku. Gotujemy do miękkości. Na koniec blendujemy i gotowe.

Jest to zupka, którą naprawdę lubią dzieci, ponieważ jest delikatna w smaku, ale może stanowić też pierwsze danie eleganckiej kolacji. Wszystko zależy od podania. Idealnie do zupki pasują grzanki czosnkowe. Do środka warto wsypać pokrojony por, ponieważ pasuje idealnie, ale można zastąpić go szczypiorkiem. Na koniec ser żółty (pyszne 🙂 ).

Zupa pomidorowa

zupa pomidorowa

Zupę pomidorową lubią prawie wszyscy. Jest bardzo wiele wersji tej popularnej potrawy.

My oczywiście zrobimy tą najprostszą, ale i najsmaczniejszą 🙂 .

Składniki:

1 kg pomidorów – najlepiej malinowych

0,5 kg marchwi

2 cebule

Kostki rosołowe

Koncentrat pomidorowy

Cukier, pieprz i sól

Śmietana

Do zupy można dodać starty ser żółty lub mozzarellę, bazylię lub natkę pietruszki.

Zupkę można podać z grzankami, z makaronem, z ziemniakami (jak kto lubi 🙂 )

Wykonanie:

Pomidory parzymy wrzątkiem i zdejmujemy skórkę. Pozostałe warzywa obieramy. Wszystko kroimy i wrzucamy do 5 litrowego garnka. Zalewamy wodą i dodajemy kostki rosołowe, pieprz troszkę soli. Gotujemy do miękkości. Dodajemy do smaku kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego oraz kilka łyżeczek cukru (słodka pomidorówka jest najlepsza 🙂 ). Wszystko blendujemy.

Do pomidorówki możemy wsypać starty ser, bazylię lub natkę pietruszki. Nie zaszkodzi mała łyżka śmietany 🙂 (chyba, że jesteście na diecie 🙂 https://kobietamalutka.pl/odchudzanie-kobieta-dieta/ ). Możemy ją podać z grzankami, makaronem lub ziemniakami. Jest to troszkę inna wersja pomidorówki, ale jest bardzo lekka i smaczna.

Zupa grzybowa

zupa grzybowa

Myślę, że łatwiejszej zupki nie ma 🙂 . Jest to jedna z moich ulubionych zup, szczególnie jesienią.

Składniki:

Suszone grzyby ( kilka garści)

Kostki rosołowe

Masło – pół kostki

Śmietana

Natka pietruszki

Przyprawy – sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy

Wykonanie

Grzyby, przyprawy oraz masło wrzucamy do garnka (składniki podane na mniejszy garnek – taki 2,5 l – 3l) i zalewamy wodą. Wszystko gotujemy do miękkości grzybków. Jak delikatnie ostygnie dodajemy śmietanę i gotowe. Zupa najlepiej smakuje podana z makaronem oraz natką pietruszki 🙂 .

Zupa z zielonego groszku

zupa z zielonego groszku

To już prawie najłatwiejsza zupka 🙂 .

Składniki:

Zielony groszek mrożony

Masło

Dwie marchewki

Kostki rosołowe

Przyprawy do smaku (groszek to produkt o raczej delikatnym smaku, warto więc dodać czosnek, pieprz oraz gdy lubicie ostre smaki – chili).

Wykonanie:

Marchewkę obieramy, kroimy. Groszek i pozostałe składniki wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.  Na koniec blendujemy.

Zupa jest bardzo delikatna i najlepiej smakuje z grzankami wrzuconymi do środka miski (może być również groszek ptysiowy 🙂 , jest to nawet lepsze wyjście, ponieważ ładniej wygląda ).

Zupa awaryjna 😛

zupka chińska

Najprostsza i najszybsza zupa. Zupka chińska 🙂 . Są takie dni, że gotować się nie chce, nie ma czasu na gotowanie lub nie ma warunków do gotowania. W takich chwilach dobrze mieć w kuchni wyjście awaryjne 🙂 .

Zupa – zawsze może być zdrowiej i lepiej

Podane wyżej przepisy mają łączyć trzy cechy: łatwe, dobre i szybkie. Wiem, że może kostki rosołowe nie są najzdrowsze (nie wspominając już o zupkach chińskich), ale bardzo przyśpieszają produkcję naszych potraw. Jeżeli nie zależy wam na czasie, użyjcie bulionu własnej produkcji 🙂 .

Tu znajdziecie wiele zdrowych produktów https://webep1.com/go/e06a6354ba .

Smacznego 🙂

A tu inny pomysł na obiad https://kobietamalutka.pl/pizza-okragle-kaloryczne-i-przynosi-szczescie/ .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *